I mitten av maj sjösattes vårt spännande projekt Decomparmaids tillsammans med Lisa Nordström, i den helt unika och inspirerande miljön på Grimeton utanför Varberg.
Inspirerade av Lisa Nordströms musikaliska möten i filmen Sonica Sequence (2017), där hon gör platsspecifika improviserade sessions med lokala musiker på nya spelplatser runt omkring i världen, initierar flöjtkvartetten 40f och Lisa Nordström ett samarbete som tar deras musikaliska möte ett steg längre och mynnar ut i en VR-upplevelse där publiken/besökaren får ta plats mitt i ensemblen och uppleva musiken inifrån.
Tanken är att göra ett platsspecifikt verk för varje nedslag projektet gör. I samarbete med våra värdar som känner omgivningen och dess historia, vill vi söka upp en spännande plats i den aktuella staden/orten, gärna en plats som betyder något speciellt – det kan vara miljö/utseendemässigt, historiskt, eller akustiskt.
På den utvalda platsen gör 40f och Lisa Nordström en session med förkomponerat material blandat med improvisationer. Vi spelar in och filmar för VR och resultatet blir en installation för en konsthall/ett museum/galleri i området. Stadens/ortens innevånare som besöker utställningen kommer att kunna känna igen sig och, som vi hoppas, få en direkt anknytning till verket. I samband med öppningen av installationen finns möjlighet att boka en liveakt med 40f och Lisa Nordström.
Decomparmaids handlar om att förstärka saker som uppstår i nuet, att fokusera på upplevelsen genom att använda det dokumentära greppet och tar avstamp i ett grundmaterial som utvecklas i mötet med den nya platsen i dialog med parterna.
Musik är i sig en konstform som är väldigt flyktig, den händer här och nu i konsertögonblicket, spelögonblicket. Decomparmaids låter en konsert leva kvar och ger publiken möjligheten att kunna ta in alla sinnen i sin upplevelse. Besökaren får ta på sig VR-glasögon och hörlurar och vara mitt i ensemblen, välja om hen vill gå nära en enskild musiker, höra var och en i närbild eller vara mitt i och uppleva helheten.
Decomparmaids vill bygga bryggor mellan flera discipliner för att kunna bjuda in publiken till en upplevelse som bjuder in flera sinnen. Musiken får kliva in i nya rum och den nya tekniken låter besökaren gå rakt in i musiken. Projektet genomförs med stöd från Konstnärsnämnden.
Lyssna på våra live-laborationer här: